26 jan. 2011

Dagsmeja


Dagsmeja - när solen värmer så pass att snön smälter trots minusgrader i luften.
Visst är det ett vackert ord? Poetiskt och hoppfyllt tycker jag. Det finns hopp om livet trots allt. Den långa kalla vintern kommer verkligen ta slut och ljuset kommer tillbaka. Ordets andra hälft 'meja' går tillbaka på fornsvenska mäghin, som betyder 'kraft, styrka' och är besläktat med makt och förmåga. Dagens kraft att slå ut kylan och mörkret. Kan det bli mer poetiskt?




Men än är det ju trots allt minusgrader de flesta dagarna. Så mössor och halsduk är väl inte helfel.
Min trognaste kund har beställt mössor och halsduk till sig själv! Färgglada, mjuka och goa precis som barnkläderna, fast större =)
Mössan med bilar är fleecefodrad och den blå är velourfodrad. Den fick även blob- och namnbroderi.
Namnet matchades med ett stort broderat P på halsduken. Gillar modellen, som kom till på grund av tygbrist. Den är alldeles fluffig och gosig och kommer nog värma skönt,
Allt detta beställdes när det var midvinter och nu har vi dagsmeja. Hoppas att de hinner användas en del innan våren kommer på allvar.

18 jan. 2011

Julklappar del 3


I morgonpaketet på julafton fick A den här slipovern. Ambitionen att sy julkläder till barnen fanns men inte tiden. Så de fick varsitt plagg bara istället för hela outfitar (kan för mitt liv inte komma på vad det skulle heta på svenska!!). T fick de här byxorna och A alltså den här slipovern som han hade över en skjorta (vit botten men röda, grå och blekblå ränder i ett rutmönster) och ett par jeans som han fått i present tidigare. Helt klart kalasets snygging!
Det tråkiga var att den här mudden (från stoff och stil, i våras tror jag) tappade all stuns i tvätten och blev platt och konstig. Ska prova om det kanske blir bättre om jag stryker lite på den... Hoppas det.
Halsmudden i omlott-v-ringning är sydd enligt Gekkos tutorial. Det hade gått jättebra om jag hade klippt mudden nån centimeter längre. Vet inte hur jag tänkte där riktigt. Men det funkade i alla fall.


Mamma (som också syr mycket) fick de här nåldynorna i julklapp tillsammans med valfri inspirationsbok (valet föll tillslut på den här). Saknar själv en nåldyna där jag kan sätta symaskinnålarna när jag byter mitt i projekten och samtidigt hålla reda på vilken som är vilken så jag tänkte att det gör säkert mamma också =)
Med inspiration från de blomnåldynor som flera bloggare har sytt (bl.a. Kånkarång, KokaLal och makrill) blev de här till. Passande med paketform i juletider inte sant? Den blå är märkt med storlek 70, 75, 80 och 90 och den rosa fick vara omärkt för diverse andra nålar.

14 jan. 2011

Olycksförsäkrad



Vintern är långt ifrån den bästa tiden att potträna. Det är minst sagt bökigt med alla kläder och overaller som kan bli blöta vid en olycka. Därför gjorde vi ett försök i somras men T var inte redo då så det gick inte så bra. Nu har hon däremot klart visat att hon känner när hon kissar så det kändes som det var dags. Praktiskt att passa på i julledigheten tänkte vi. Så med ormtipset från Alla kan sy och det faktum att vi "glömde" blöjorna när vi åkte till landet gick det hela väldigt smidigt. Helt torr är hon inte än men på riktigt god väg.
Nu har jag dessutom försäkrat henne mot olyckor! Eller åtminstone skadebegränsat =)
Dessa trosor har ett spärrskikt av PUL och ett extra lager tyg för absorption så att byxor och overall inte blir blöta vid en olycka utomhus.
Sydde de lila först i ett mönster inspirerat av trosorna i senaste Ottobre. När jag hade klippt ut delarna tyckte jag inte att det såg helt bra ut så jag höftade lite förändringar. Och de blev riktigt bra. Sitter bra och fungerar som de ska. Därför tänkte jag raskt sy ihop två par till för ombyte. Tyvärr hade jag inte ritat in förändringarna på mönstret så dessa båda fick lite mindre benöppningar tyvärr. T kan använda dem trots det, men de är nog troligare strl 86 än 92. Tur att hon inte ska ha dem så länge...
Roliga var de att sy i alla fall och fina blev de =)

12 jan. 2011

Julklappar del 2


Ungarnas stora kusin T fick ett förkläde och en kokbok av oss i julklapp.
Det paketet fick inte mycket uppmärksamhet bland alla häftiga lego-set och allt vad en snart sjuåring ville ha på julaftonen men senare har jag fått höra att både förklädet och kokboken har använts.
Kokboken blev däremot väldigt poppis bland alla vuxna i sällskapet (sambons syskon och föräldrar) på julafton. Både de och jag hade den när vi var små så det var lite nostalgi över det hela. Rekommenderas varmt till alla barn som vill lära sig baka och laga mat.
Men det visade sig att det var en bra present i alla fall =) Förklädet (som är ett eget mönster, gjort på en höft) uppskattades tydligen i efterhand och chokladbollar har bakats till familjen!


Lillkusinen (som väldigt snart inte kommer vara lillkusin längre) fick en tröja. Inget märkvärdigt egentligen men långa tighta "muddar" (vanlig jersey sydd som mudd) i ärmsluten för att få lite puffeffekt på ärmen och en applikation i samma tyg.