26 aug. 2010

Djur från Nime


Ja, har ni hört den historien? Om varför denim heter denim? Oscar Levi Strauss tyckte att guldgrävarna i USA behövde bättre arbetskläder och började sy kläder av ett kraftigt typ presseningstyg eller liknande. Verksamheten växte vartefter och Strauss började använda bättre tyger från Frankrike. Närmare bestämt från Nîmes. Och på paketen som skeppades över Atlanten stod det de Nîmes - från Nimes. Hence - denim.
Så, det var dagens allmänbildningslektion =)
(Forska inte alltför noga i sanningshalten och korrektheten i den här historien. Jag läste den i min franskabok på högstadiet och kan väl inte påstå att jag minns den exakt längre... Men i stora drag!)

Här är i alla fall ett par djur i just denim.
Jag hittade en bok på biblioteket om att sy djur. Fina tyckte jag. Och ett par dagar senare skulle jag träffa P som precis fått tvillingar så jag svängde ihop en hund och en katt. Lika men olika. Och väldigt unisex.
Det var meningen att de skulle få ansikten också men jag är hopplöst dålig på att brodera så det fick gå utan. Tycker de är rätt fina ändå =)
Och så var de roliga att sy så det kanske dyker upp fler djur här i bloggen så småningom.

3 kommentarer:

  1. Vilka fina djur! Mycket annat fint här med på din blogg.

    SvaraRadera
  2. Hehe, den boken använde jag när jag undervisade, en rätt tråkig bok insåg jag sen när jag fick lite annat att jämföra med. Och visst betyder denim från Nimes. Och ordet jeans kommer från det franska ordet för Genua. Söta katter!

    SvaraRadera
  3. Nämen DÄR är ju den där katten som alla syr. Funderade på den idag faktiskt, om man kanske skulle knåpa ihop en sådan. :)

    SvaraRadera